Järjestimme Helsingin Taiteiden Yönä, elokuun loppupuolella galleriallamme tilaisuuden Lasillinen kritiikkiä. Kyseissä pop-up-näyttelyssä oli esillä lasia neljältä nuorelta palkitulta lasitaiteilijalta ja -muotoilijalta. Mukana olivat lasitaiteilija, lasinpuhaltaja Marja Hepo-aho, lasitaiteilija Sini Majuri sekä TuominenPatel design studion muotoilija-taiteilijat Terhi Tuominen ja Jitan V. Patel. Kutsuimme vieraat avoimesti antamaan kritiikkiä: Millaisia lasiteoksia he haluaisivat nähdä ja millaisia tuotteita he haluaisivat käyttää?

Pop-up-näyttelyssä vieraili ilahduttavan suuri joukko kävijöitä ja erityisesti Taiteiden Yön ohjelman kautta mukaan oli löytänyt moni galleriaamme entuudestaan tuntematon. Palautetta sai antaa niin paperilla kuin suullisesti suoraan tekijöille ja sitä kertyi sekä suomen- että englanninkielellä.

Meillä meni hetki perehtyä saamaamme palautteeseen kunnolla ja koostaa siitä yhteenveto, mutta tästä se alkaa. Asiaa on niin runsaasti, että jaoimme yhteenvedon pariin helpommin purtavaan osaan. Suuri kiitos vielä kaikille tapahtumassa käyneille ja palautetta antaneille!

Taiteiden Yö 2017 Helsinki / Lasillinen kritiikkä pop-up-näyttely, Galleria Mafka&Alakoski

Aloitetaan muutamalla yleisen tason huomiolla. Ensinnäkin palautteet voidaan selkeästi jakaa kahteen osaan kirkkaiden ja värikkäiden lasiteosten kohdalla. Palautetta antaneista löytyi sekä niitä, jotka pitävät enemmän (elleivät jopa ainoastaan) kirkkaasta lasista ja niitä, joiden makuun istuvat sekä kirkkaat että värikkäät tuotteet tai erityisesti tietyn väriset tuotteet.

Toinen selkeä jako ilmeni siinä, mihin tuote tai teos sijoittuu käyttö- ja taiteellisilta ominaisuuksiltaan. Siinä missä joku kävijöistä piti nimenomaan mahtipontisista ja näyttävistä taideteoksista, koki toinen kävijä ne liian suuriksi tai jopa niin sanotusti ”liian hienoiksi”. Nämä jälkimmäisenä mainitut kävijät pitivät teoksista ja tuotteista, jotka pystyivät kuvittelemaan omaan kotiinsa osaksi arkea. Heille tuotteen ajattomuus, klassiset piirteet ja funktionaalisuus olivat tärkeitä.

Niistä taiteellisemmista ja näyttävämmistä teoksista pitävät vastaajat puolestaan etsivät persoonallisia ja yllättäviä, uusia teoksia ja tuotteita. Heille tärkeää oli se, että lasiesine herättää tunteita ja kiehtoo esimerkiksi yksityiskohdiltaan, väreiltään tai tekniseltä toteutukseltaan. Parhaimmillaan jopa näiltä kaikilta osilta!

Taiteiden Yö 2017 Helsinki / Lasillinen kritiikkiä pop-up-näyttely, Galleria Mafka&Alakoski

Usein suosikit oli helppo nimetä, etenkin kun emme rajoittaneet niiden määrää. Monet nimesivätkin 1-3 miellyttävintä teosta tai tuotetta. Suosikit ajateltiin sen oman kokemuksen ja reaktion kautta: ”Miellyttääkö tämä minua ja haluaisinko tällaisen itse?”

Niin sanottuja inhokkeja oli monen mielestä vaikea nimetä. Tämä saattoi osittain juontua kohteliaisuussyistä. Kuitenkin huomasimme myös, että monet ajattelivat siinä kohtaa laajemmalla otannalla: ”En ehkä haluaisi sitä omaan kotiini, mutta tunnen jonkun joka siitä varmasti pitäisi.” Tai miettivät ideaa ”taidetta taiteen takia”. Silloin ollaan valmiimpia joustamaan siitä omasta mausta ja halutaankin jopa nähdä jotain omaan silmään outoa tai erikoista – sehän vasta mielenkiintoista onkin.

Lisäksi lasinpuhallusta arvostetaan ammattiosaamisena selvästi erittäin paljon – mistä me olemme tietysti tosi iloisia! Esimerkiksi eräs suupuhalletun lasin valmistusta tunteva vierailija kirjoitti palautteessaan, että koska hahmottaa gallerialla näkemiensä teosten ja tuotteiden vaativuuden, arvostaa niitä kaikkia teknisellä tasolla, eikä halua nimetä mitään, mistä ei pitäisi.

Näyttelystä löytyi tuotteita ja teoksia, jotka saivat ainoastaan positiivia mainintoja ja sitten niitä, jotka selvästi jakoivat mielipiteet. Kuitenkaan yhtään sellaista esinettä ei ollut, joka olisi mainittu ainoastaan negatiivisessa palautteessa. Osaa teoksista ja tuotteista ei mainittu niin hyvässä kuin pahassakaan, eli ne eivät yltäneet vastaajien suosikkeihin, mutta eivät herättäneet mielipiteitä toiseenkaan suuntaan. Parannus- tai kehitysideoita tuli lähinnä muutamia, niin sanotusti sivulauseissa ja ne koskivat esineiden kokoa tai väriä.

Taiteiden Yö 2017 Helsinki / Lasillinen kritiikkiä pop-up-näyttely, Galleria Mafka&Alakoski

Galleriamme etuosa, varsinainen näyttelytila oli varattu Taiteiden Yön ajan Lasillinen kritiikkiä -pop-upin teoksille. Takaosasta löytyi myös gallerian toisen omistajan, lasinpuhaltajamestari Kari Alakosken teoksia. Ne olivat kuitenkin yhtälailla avoinna kritiikille ja myös niitä koskeva palaute on huomioitu koosteissa.

Seuraavassa jutussa paneudumme Lasillinen kritiikkiä -illan palautteissa nimettyihin teoksiin ja tuotteisiin tarkemmin!

Muistutuksena vielä heille, jotka eivät tunne suupuhalletun lasin valmistusta, mutta haluaisivat siihen tutustua, niin mikäpä parempi tapa kuin kokeilla sitä itse meidän lasistudiolla Riihimäellä! Lasinpuhalluslahjakortteja saa nettikaupastamme (klik, tästä shoppailemaan).

Myös suuremmillekin porukoille järjestyy lasinpuhalluselämykset ruokailuineen kaikkineen, jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä lasistudioomme!


Galleria Mafka&Alakoski,

Iso Roobertinkatu 19, Helsinki

Lasistudio Mafka&Alakoski,
Lasitehtaanaukio 2, Riihimäki