Lasillinen kritiikkiä -illan viimeisessä koosteessa tutustutaan mielipiteet jakaneisiin tuotteisiin ja teoksiin. Voit lukea aiemman yleiskatsauksen täältä ja tutustua yksinomaan positiivista palautetta saaneisiin yleisön suosikkeihin täällä.

Kuten aiemmissa osissa todettiinkin, palautteiden perusteella vierailijoista löytyi selvästi sekä kirkkaasta lasista tai hillityistä väreistä pitäviä ja voimakkaampia värejä tai väriyhdistelmiä suosivia. Esimerkiksi Talvilasit saivat vain positiivisia mainintoja ja niistä löytyi näihin molempiin makuihin sopivia vaihtoehtoja. Uniikeissa teoksissa, joita on olemassa vain yksi juuri sellainen teos, saattoi väri määrittää kokonaan sen, pitikö teoksesta todella paljon vai ei ollenkaan.

Galleria Mafka&Alakoski
Vasemmalla lasitaiteilija Sini Majurin maljakkoprototyyppi, oikealla design studio TuominenPatelin Kinos-vaasi.

Vahvasti värien vuoksi jakautunutta palautetta saaneeita tuotteita ja teoksia olivat lasitaiteilija Sini Majurin Alankomaiden prototyyppisarjan maljakot, design studio TuominenPatelin Kinos-maljakko ja lasinpuhaltajamestari Kari Alakosken Crackle-sarja.

Majurin Alankomaiden prototyyppisarjan maljakot saivat sekä kiitosta kauniista muodoista ja väreistä, että kritiikkiä liian tummista sävyistä. Gallerialla oli esillä yhteensä viisi prototyyppiä, joista palaute koski kolmea teosta. Niissä oli käytetty voimakasta tummansinistä ja tummaa, lähes mustaa ruskeansävyä.

TuominenPatelin Kinos-maljakkoa kuvailtiin klassisen kauniiksi ja ”esteettisesti sekä muodoltaan että väreiltään viehättäväksi esineeksi, jota tekee mieli koskea”. Toisaalta yhdessä palautteista Kinoksen sisäosan punainen koettiin vanhahtavaksi sävyksi valkoiseen ulkopintaan yhdistettynä.

Galleria Mafka&Alakoski
Kari Alakosken Crackle-sarjassa on sekä maljakoita että tuikkuja.

Alakosken Crackle-sarjan teoksissa on yhdistetty useampia värejä ja pintaa koristaa krakeloitunut kuvio. Ne saivat positiivista palautetta näyttävyydestä, ihanista väreistä ja ne oli nimetty sarjaksi, josta ”löytää sen oman yksilöllisen suosikin, jonka haluaa itselleen”. Toisille sarjan muodot olivat viehättäviä, mutta värit olivat niin sanotusti liian kovia tai pinnan kuviointi aiheutti mielleyhtymän, että teos on hajoaisi helposti: ”Alitajuisesti sitä miettii, pysyykö se kasassa.” (Alakoski vastaa, että ei huolta, kyllä pysyy!)

Galleria Mafka&Alakoski
Kari Alakosken Twist-sarjan teosten ydin ovat tikkuilmatekniikalla luodut kierteet lasimassan sisällä.

Lasinpuhaltajamestari Alakosken teossarjoista Twist sai paljon positiivista palautetta yksinkertaisella kauneudellaan ja kiehtovilla, elohopean mieleen tuovilla ilmakierteillään. Jalallista Twist-maljaa kuvailtiin ”insinöörimäisen tarkaksi, 3-ulotteiseksi ja teknisesti haastavaksi esineeksi”. Palautteiden mukaan kuitenkin suurimmat gallerian teoksista tuntuivat ”liian kookkailta”, ja kyseisen sarjan teoksista korkein, noin 50 cm korkea vaasi lukeutuu niiden joukkoon.

Galleria Mafka&Alakoski
Vasemman puoleinen Sini Majurin Graal-teos Karuselli ja oikealla taaempana oleva Aamu löysivät uudet kodit näyttelystä.

Sini Majurin Graal-teoste saama palaute jakautui selvästi sen mukaan, pitikö palautteen antaja yksityiskohtaisista, sarjakuvamaisista kuvista lasiteosten sisällä. Monia ne viehättivät suuresti ja toiset puolestaan pitivät abstraktimmista, ei-esittävistä kuvioaiheista tai täysin yksivärisistä maljakoista.

Galleria Mafka&Alakoski
Marja Hepo-ahon Viimeinkin yhtä -sarjassa on kiveä ja lasia yhdistäviä valaisimia, tulikkoja, maljoja ja purkkeja.

Lasitaiteilija Marja Hepo-ahon töistä lasia ja kiveä yhdistävä Viimeinkin yhtä -sarja jakoi mielipiteitä. Kaiken kaikkiaan sarjana se keräsi ylivoimaisesti eniten positiivisia mainintoja koko illan palautteissa. Yksittäisistä teoksista erityisesti kiven päällä oleva sininen malja löysi monta ihailijaa. Ideaa kuvailtiin nerokkaaksi ja teoksia kauniiksi, yllättäviksi ja vetoaviksi: ”Orgaanisen materiaalin yhdistäminen lasiin on kaunista” ja ”eri materiaalien yhdistäminen kiehtoo”.  Puolestaan osalle vieraista materiaalien yhdistelmän ”idea ei vain avaudu” tai teokset tuntuivat ”liian taiteellisilta”.

Galleriallamme saa antaa palautetta ja jakaa tulkitoja riippumatta siitä, mikä näyttely on käynnissä. Kivijalkaliikkeiden sydän on juurikin se mahdollisuus vuorovaikutukseen paikan päällä. Tervetuloa!

”On mielenkiintoista kuunnella kun asiakkaat kertovat tuntemuksiaan ja tulkintojaan esineistäni. Jos teos herättää ajatuksia, olen onnistunut. Silloin kun lasiesineet signeerataan, ne päästetään vapaaksi ja ne alkavat elää omaa elämäänsä – niitä on vapaus tulkita!”
– Marja Hepo-aho

 

”Tapahtumat, jotka tuovat asiakkaat, muotoilijat ja taiteen ammattilaiset yhteen voivat parhaimmillaan synnyttää aivan uusia lähestymistapoja lasimuotoiluun. Käyttäjän kanssa käyty keskustelu antaa muotoilijalle mahdollisuuden nähdä työnsä toisen silmin.”
– Sini Majuri


Galleria Mafka&Alakoski

Iso Roobertinkatu 19, Helsinki

Avoinna ti-pe 11-18, la 11-16

Seuraa meitä myös Facebookissa & Instagramissa!