Viime viikonloppuna Riihimäen lasistudiolla tutustuttiin ikebanataiteilija Liisa ’Ranka’ Nurmisen johdolla Sogetsu Ikebanaan. Lisäksi kurssi sisälsi lyhyesti myös lasisuunnittelun perusteita. Kurssilaiset saivat suunnitella omat uniikit ikebanamaljakot, jotka lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski heille toteutti.

Ihan ensimmäisenä kurssilla tutustuttiinkin erilaisiin maljakoihin ja niiden mahdollisuuksiin. Näin idea omasta lasimaljakosta pääsi jo heti kehittymään kurssilaisten mielissä. Aamukahvien lomassa Liisa puolestaan kertoi ikebana-asetelmien lähtökohdista, kurssin kasvimateriaaleista ja jakoi kirjavinkkejä.

Liisa Ranka Nurminen, Sogetsu Ranka ikebana
Liisa Ranka Nurminen, Sogetsu Ranka

Ranka on Liisa Nurmisen kukkanimi, joka muodostuu kahdesta osasta; orkideaa tarkoittavasta Ran– tavusta ja Nurmisen oman opettajan nimestä tulevasta ka-tavusta.

Sogetsu Ikebana on japanilaisen kukkienasettelutaiteen moderni koulukunta, jonka periaatteiden mukaisesti ikebanaa voi tehdä kuka tahansa, milloin tahansa, missä tahansa ja mistä tahansa materiaalista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ihan mikä tahansa, miten tahansa aseteltuna olisi ikebanaa.

Konkreettisemmin oksiin ja kukkiin päästiin käsiksi harjoitusten kautta. Alkuun opeteltiin perusasetelmia, joihin löytyy selkeät ohjelinjat, miten käytettävät elementit mitataan ja asemoidaan toisiinsa nähden. Myöhemmin päästiin kokeilemaan Liisan opastuksella myös niin sanottuja vapaita asetelmia, joihin vastaavia sääntöjä ei ennakkoon voi antaa; kaikki riippuu kokonaisuudesta.

Ikebanakurssi, Lasistudio Mafka&Alakoski
Ikebanakurssi, Lasistudio Mafka&Alakoski

Osalle kurssilaisista lasi oli entuudestaan tuttua materiaalia, ainakin yksi heistä oli aiemmin osallistunut studiollamme lasinpuhalluskurssille. Toisille lasinpuhallus ei ollut niin tuttua, mutta Karin opastuksessa kaikille löytyi visio mieleisestä maljakosta. Suupuhallettu käsityölasi antaa mahdollisuudet monenlaisiin maljakoihin ja ikebanavaasit ovat usein hyvinkin persoonallisia. Niissä saattaa esimerkiksi olla perinteisistä vaaseista poiketen useampikin suuaukko. Lasimaljakossa mahdollisesta läpinäkyvyydestä, ja sen kautta myös vedestä maljakossa, tulee osa asetelmaa.

Sogetsu Ranka -ryhmän ikebananäyttely avautuu galleriallamme torstaina 1.4. Näyttelyn aikana kannattaa tulla seuraamaan työnäytöksiä, joissa näkee, kuinka asetelmat rakentuvat. Työnäytökset pidetään perjantaina 2.4. kello 17, lauantaina 3.4. kello 14 ja sunnuntaina 4.4. kello 14.

Lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski
Lasinpuhaltajamestari Kari Alakoski

Ylipäätään gallerian ikebananäyttelyyn kannattaa suunnata inspiroitumaan sekä niin asetelmista kuin lasista. Tähän vuoden aikaan kukka- ja väriloisto piristää varmasti!

Lisää kuvia löydät Pinterest-tauluistamme ja Instagram-tililtämme. Lisäksi päivitämme kuvia myös Facebookin tapahtumasivulle!

Tutustu myös Sogetsu Ranka -nettisivuihin.

Galleria Mafka&Alakoski
Iso Roobertinkatu 19,
00120 Helsinki