Marraskuun alussa auenneessa Veen emäntä -näyttelyssä lasitaiteilija Marja Hepo-aho avaa Mafka-brändinsä tarinaa, jossa yhdistyy kalevalainen ja ukrainalainen kansanperinne. Niin ukrainalainen ’Mavka’ kuin suomalainen Vellamokin ovat vedessä eläviä, kiehtovia ja arvoituksellisia taruolentoja. Veden myyttinen teema on kulkenut Hepo-ahon töissä koko hänen uransa ajan.

Olet tervetullut tutustumaan uusiin näyttelyteoksiin Helsingin gallerialle itse taiteilijan esitteleminä:
Taiteilijatapaamiset pidetään lauantaina 17.11. kello 11-16 ja torstaina 29.11. kello 11-18.

Taiteilijatapaamisiin on vapaa pääsy, eikä ennakkoilmoittautumista vaadita, senkun poikkeat paikalle!

Lasitaiteilija Marja Hepo-aho: Veen emäntä / Mafka

Teoksissaan taiteilija käsittelee ohikiitävän hetken kauneutta. Hetkellisyys ja katoavaisuus ovat kaiken kiertokulun perusta. Edes Veen emäntä ei voi hallita aikaa: Aallot tulevat, pilvet satavat ja luopumisen jälkeen elämä alkaa aina uudestaan. Tämä teema näkyy erityisesti pienissä, jopa korumaisissa Vieras ranta -teoksissa.

Lasitaiteilija Marja Hepo-aho: Veen emäntä / Mafka

Sarjan magneetilla seinälle tai taustalle kiinnitettävät työt yhdistävät lasia, kultausta ja pieniä luonnon aarteita. Lasitaiteilijan käsissä esimerkiksi kivet, puun palat, lintujen kallot ja kävyt, jotka olivat jäänteitä jostakin, täydentyivät lasilla ja muuttuivat uudeksi taiteeksi. Teokset näyttävät yhtä aikaa ajattomilta ja rauhallisilta, mutta ovat samalla herkkiä ja muistuttavat katsojaa hetkellisyydestä.

Lasitaiteilija Marja Hepo-aho: Veen emäntä / Mafka lasitaidenäyttely

Monille entuudestaan tutut, kiveä ja lasia yhdistävät Viimeinkin yhtä -teokset ovat saaneet seurakseen uuden sarjan Jääpaasi -valoteoksia. Jääpaasia löytyy näyttelystä kolme uniikkia kappaletta. Jokaisessa on kaunis, huurteinen pinta ja sisällä salaperäinen valon hehku. Valoteosten alaosa on täyttä kiinteää lasimassaa ja vaikka valo näyttääkin hehkuvan teosten pohjasta, on led-valo oikeasti kiinnitetty kiviseen kanteen.

Lasitaiteilija Marja Hepo-aho: Veen emäntä / Mafka lasitaidenäyttely

Lasi sulassa olomuodossaan ja kiinteän materiaalin optiikka sekä läpinäkyvyys ovat sukua vedelle ja jäälle. Itse työnsä puhaltava lasitaiteilija hallitsee materiaalinsa Veen emännän tavoin. Lasinpuhalluksen haasteellisuus ja menestyminen miesvaltaisella alalla vaatii nuorelta naiselta voimakasta tahtoa ja veemäistä luonnetta.

Lasitaiteilija Marja Hepo-aho: Veen emäntä / Mafka lasitaidenäyttely

Kiveä ja lasia yhdistäviä teoksia tehdään tilauksesta. Asiakas voi tuoda lasistudiolle oman kiven, jolloin teokseen sisältyy erityisiä merkityksiä kiven löytöpaikan ja taustatarinan kautta. Alta voit katsoa videon, jossa näet kuinka upeita kiviä ja lasia yhdistäviä Viimeinkin yhtä -sarjan teoksia valmistuu Riihimäen lasitudiollamme.

 

Marja Hepo-aho: Veen emäntä
1.11.-29.11.2018

Taiteilijatapaamiset lauantaina 17.11. kello 11-16 ja torstaina 29.11. kello 11-18.
Vapaa pääsy, tervetuloa!

Galleria Mafka&Alakoski
Iso Roobertinkatu 19,
00120 Helsinki

Kansikuva & video: Juhamatti Vahdersalo