Huumorilla höystetty

A DASH OF HUMOUR

Ett stänk av humor

31.10.-30.11.2019

Hopeaseppä Ru Runeberg on versatiilinen taiteilija ja ihminen. Tämä monipuolinen humanisti on elämässään ehtinyt seikkailla niin troolareilla Norjan jäämerellä, huuhtonut kultaa Lapissa ja kaivanut opaaleja Australiassa.


Runeberg valmistui hopeasepäksi Västra Nylands Folkhögskolanista mistä hän jatkoi Tukholman Konstfackskolanin metallimuotoilulinjalle, josta hän valmistui maisteriksi 1997. Runeberg pestautui kuitenkin Nuutajärvelle lasitaiteilija Oiva Toikan assistentiksi ja työskenteli myös Markku Salon kanssa. Nuutajärvellä puhalletaan vieläkin Runebergin hopean lasiset osat. Runebergilla on ollut oma verstas vuodesta 2000, ensin Tammisaaressa ja nykyisin Vaasassa, jossa hän myös asuu. Hän työstää sterling hopeata (925) vanhoin menetelmin ja työvälinein. Ru Runebergin tekijäleima on RURU.

Runeberg tekee sekä yksilöllisiä koruja että tilaustöitä. Varsinainen intohimo on koruja suuremmat esineet – kannut, maljat ja lautaset – korpus, kuten kolmiuloitteisia hopeaesineitä kutsutaan. Hyönteiset tulivat Runebergin taiteeseen kymmenisen vuotta sitten. Ne ovat hurmanneet yleisön paitsi Suomessa myös Pohjoismaissa ja Euroopassa laajemminkin. Runeberg saa inspiraationsa luonnosta sekä kahden eri materiaalin
yhdistämisestä. Nopeasti syntyvän, puhalletun lasin kombinaatio hitaasti työstettävään hopeaan. Veistokset ovat taiteen ohella aina funktionaalisia, tarkastelu paljastaa ne vaikka öljykannuiksi, kaatimiksi tai suola- ja pippuriastioiksi.


Lasin muoto johdattaa taiteilijaa oikean ötökän löytämiseen. Esineen olemus ja luonne syntyy viimeistelystä, kuten jalkojen asennosta. Ja mukana on aina oima annos huumoria! Ötökät nimittäin vaikuttavat omaksuvan inhimillisiä piirteitä.

Galleria Mafka & Alakoskelle Ru Runeberg on luonut uuden uniikin sarjan hopeakoruja. Esillä myös lintu- ja hyönteisaiheisia veistoksia.

Näyttelyä on tukenut Konstsamfundet ja Eteläpohjanmaan kulttuurirahasto.